Cei ce ma cunosc stiu cat de mare este pasiunea mea pentru Grecia si in special pentru insulele grecesti. De curand m-am intors dintr-o minuntata excursie in insula Creta, din punctul meu de vedere o bijuterie a tarii. Marele dezavantaj al aceastei insule este acela ca se intinde pe o suprafata mult prea mare iar un sejur de 7 zile nu este suficient pentru a-i descoperii toate frumusetile.
Plecarea a avut loc pe data de 25 august la ora 9 dimineata asa ca in jurul pranzului eram deja cazati la hotel in orasul Hersonissos. Aceasta statiune era un fel de Costinesti al insulei fiind plin de taverne si cluburi. Cel mai mare minus al orasului este fara indoiala lipsa plajei, in foarte putine locuri poti gasi o plaja mai lata de 10 metrii. De asemenea cei ce se cazeaza in zona centrala trebuie sa se asteptate la ceva zgomot deoarece cluburile sunt deschise pana noaptea tarziu.
Primele doua zile ale sejurului au fost oarecum de acomodare, am ales sa vedem cam tot ce se poate vedea in orasul Hersonissos. Un loc interesant de vazut, daca nu va este frica de serpi sau alte reptile, este Aquaworld Aquarium. De asemenea daca vreodata veti ajunge aici va recomand doua taverne Odos Ellinon pentru atmosfera si Nautica pentru mancare.
Daca primele doua zile au fost oarecum de relaxare urmatoarele 5 au fost pline de peisaje desprinse parca din filme. In cea de-a treia zi am ales sa facem o excursie la insula Gramvousa si la celebra laguna Balos. Din punctul meu de vedere aceaste doua locuri sunt principalele atractii ale insulei. Gramvousa este o mica insula muntoasa in varful careia se gaseste o fosta fortareta venetiana. Asa cum se poate vedea si in fotografiile de mai jos peisajul este unul greu de descris in cuvinte. Mai mult din varful acestei insule se poate observa si superba laguna Balos. Mare atentie insa drumul pana in varful muntelui la cetatea venetiana nu este amenajat absolut deloc iar urcare lui in slapi este o provocare. De asemenea barcile fac aici o oprire de mai putin de doua ore iar urcarea pana in varf dureaza cel putin 45 de minute asa ca mare atentie la timp. In excursia noastra doua persoane au ramas pe insula deoarece nu s-au intors la timp pe vas.
Cat despre laguna Balos aceasta este o zona protejata prin proiectul european Natura 2000 iar in momentul in care pasesti in acest loc vei intelege de ce. Din pacate frumusetea acestui loc poate fi surprinsa mult mai bine de la inaltime. In cazul in care ajungeti la laguna Balos cu masina atunci veti avea posibilitatea de a vedea laguna din varful muntelui insa daca ajungeti aici cu vaporul nu veti avea parte de acelasi peisaj. Chiar si asa locul este cum am spus si mai sus de vis, un loc imens in care apa curata ca lacrima abia daca iti trece de glezne.
Mare atentie in cazul in care sunteti cazati in partea de est a insulei si vreti sa faceti aceasta excursie, la Gramvousa si Balos, trebuie sa luati in calcul drumul. Mai exact vorbim de cateva ore bune de mers cu autocarul, in jur de 9-10 ore dus-intors. Noi am plecat la ora 6:00 si ne-am intors la hotel seara la ora 22:00.
In cea de-a patra zi Creta ne-a mai aratat o bijuterie si anume insula Spinalonga. Aceasta insula este o carte de istorie intr-un peisaj de vis. Pentru a povestii intreaga istorie a acestei insule mi-ar trebui un articol intreg. Aici au stat pe rand greci, venetieni, otomani si apoi leprosi. Este interesant sa apelati la un ghid pentru a va da mai multe detalii cu privire la ceea ce s-a intamplat aici de-a lungul istoriei. In cadrul acestei excursii veti mai beneficia si de o oprire pentru baie intr-un mic golf in apropierea insulei.
In cea de-a cincea zi am ales sa facem o mica excursie in oraselul Rethymno. Principala atractie a acestuia este fortareata venetiana Fortezza, una dintre cele mai bine pastrate fortarete din Creta. Cel putin la fel de spectaculos ca si fortareata este centrul vechi al orasului. Aici inca mai puteti intalnii case ce dateaza din secolul 16, strazi inguste pavate cu piatra pline de taverne. In Rethymno au trait pe rand eleni, romani, otomani sau venetieni fiecare dintre acestia lasandu-si amprenta asupra orasului. Intr-un scurt tur al orasului veti da peste mochee, case in celebrul stil grecesc, cladiri construite de venetieni in secolul 16-17 etc. De asemenea, pastrat in foarte bune conditii, in Rethymno mai puteti vedea si vechiul port venetian construit aici ca un punct de legatura intre cele doua mari orase ale Cretei, Heraklion si Chania.
In cea de-a saptea zi ne-am hotarat sa vizitam insula Chrissi, una dintre cele mai sudice insule ale Europei (daca nu chiar cea mai sudica). Insula a fost declarata arie protejata in special datorita padurii de ienupar, varsta medie a copacilor de pe aceasta insula depasind 200 de ani. Pe langa aceasta padure veti avea de-a face cu poate cea mai limpede apa din insula Creta. In cazul in care doriti sa ajungeti pe insula Chrissi nu uitati sa luati cu voi si ochelarii de snorkeling deoarece veti avea ce vedea. De asemenea mare atentie sa aveti la voi si crema de soare deoarece temperaturile inregistrate pe aceasta insula sunt similare cu cele din Africa.
Ultima zi a fost mai mult de relaxare, in prima parte a zilei am fost la scuba diving urmand ca restul zilei sa o petrecem din taverna in taverna.
Din pacate pentru noi acest concediu a fost mult prea scurt deoarece Creta mai are o multime de lucruri de oferit. Pe langa cele prezentate mai sus mai puteti vedea plaja Efalonissi, puteti face o excursie la podgoria Lyrarakis unde puteti bea un vin dulce de-a dreptul genial. De asemenea pentru cei pasionati de istorie mai puteti vizita palatul Knossos si muzeul de istorie din Heraklion. In cazul in care va plictisiti de mare si vreti putin munte puteti face o plimbare prin cheile Samaria aflate in sud-vestul insulei. De asemenea pentru cei mai pretentiosi puteti face o excursie fie de o zi fie de doua zile intr-o alta bijuterie a Greciei insula Santorini.
Sper ca toate aceste informatii sa va fie de folos in cazul in care intentionati sa vizitati insula Creta.