Insula Zakynthos este locul pe care nici un pictor nu ar fi putut vreodata sa il picteze. Am vrut neaparat sa incep articolul cu aceasta fraza deoarece, din punctual meu de vedere, este cea mai buna descriere a acestui colt de rai.
Zakynthos este o mica insula, de doar 410 kilometrii patrati, aflata in partea vestica a Greciei la aproximativ 1400 de kilometrii de Bucuresti. De curand m-am intors din acest loc si am simtit nevoia de a impartasii cu voi experienta traita.
In primul rand vreau sa precizez ca desi Zakynthos este o locatie destul de exotica preturile sunt destul de accesibile asa ca aveti toate sansele ca un sejur de 7 zile sa va coste mai putin decat unul in Mamaia. Pentru a va face o idee va spun ca pe noi tot concediul de 7 zile in statiunea Argasi plus o zi in Kalambaka (orasul de la poalele Meteorelor) ne-a costat aproximativ 1000 de euro, doua persoane cu tot cu cazare, masa, suveniruri, transport etc.
Dupa un drum extreme de lung (aproximativ 18 ore) am ajuns in portul Killini unde ne-am imbarcat pe un ferryboat cu destinatia Zakynthos. Biletul este 10 euro de persoana iar desi distanta este destul de scurta dureaza aproximativ o ora jumatate pana cand acesta ajunge pe insula. Pe masura ce inainteaza usor usor apare la orizont cochetul oras Zante, capitala insulei Zakynthos si tot o data locul de debacarcare al ferryboat-ului.
Asa cum am spus si mai sus Zante este capitala insulei si tot o data principalul port al acesteia. Orasul pastreaza foarte bine arhitectura tipic greceasca, lucru datorat si unui incident mai putin placut din istoria insulei. In urma unui mare cutremur din 1953 orasul Zante a fost distrus aproape in totalitate fapt ce i-a determinat pe greci sa dea o lege conform careia nimeni nu are voie sa construiasca o cladire cu mai mult de trei etaje nicaieri pe insula. Acest lucru a facut ca vechile cladiri sa ramana intacte pastrand astfel aerul boem al Greciei.
Orasul este unul destul de curat desi pe alocuri se vad si spatii comerciale abandonate (Grecia fiind una din tarile cele mai afectate de criza economica). In Zante se pot vizita cateva biserici atat in interiorul orasului cat si in imprejurimile acestuia. Cu toate acestea nu este un oras cu importante obiective turistice cu exceptia bisericilor (nu foarte spectaculoase) si a fortaretei venetiene aflate desupra orasului nu prea mai ai ce vedea in Zante. Recomand insa o plimbare de-a lungul portului si de ce nu chiar si un suc si un gyros la o terasa aflata pe faleza.
Noi am fost cazati in statiunea Argasi, o statiune ceva mai linista. Aceasta este cea mai veche statiune de pe insula si a treia ca marime. Principala problema a statiunii o reprezinta trotuarul sau mai bine spus inexistenta acestuia, o mare parte a statiunii neavand trotuar. Trecand peste acest fapt statiunea este una destul de ok pentru cei ce vor relaxare, pentru cei ce vor distractie exista statiunea Laganas o combinatie intre Costinesti si Vama Veche doar ca mult mai aranjata.
In cazul in care exista persoane ce au impresia ca 7 zile pe o insula inseamna plictiseala maxima va marturisesc faptul ca s-ar putea sa nu aveti timp sa stati la plaja, noi din 7 zile am reusit sa stam pe plaja doar 2, respectiv a doua si ultima.
In ceea de-a treia zi am facut turul insulei cu autocarul. Fiind o insula destul de mica, avand putin peste 100 de km in diametru nu sunt prea multe obiective de vazut. Veti vizita o fabrica de ulei de masiline (de unde va recomand sa cumparati macar o sticla), un maslin vechi de aproximativ 1500 de ani, un balcon de unde se poate vedea frumusetea plajei Navagio, portul Agios Nikolaos, cateva bisericute si fortareata venetiana. Cu toate acestea, din punctul meu de vedere, nu cele enumerate mai sus reprezinta punctul de atractie al turului ci privelistea oferita de-a lungul drumului, de catre combinatiile de culori ale marii respectiv de nuantele de albastru.
Vreau sa ma opresc putin aspura portului Agios Nikolaos unde sunt doua obiective obligatorii. Primul obiectiv este reprezentat de catre Grotele Albastre, un loc pe care efectiv nu il poti descrie in cuvinte, iar cel de-al doilea obiectiv este taverna aflata pe plaja, locul in care am mancat cea mai buna friptura din viata mea. Nu va speriati daca cel ce va intampina, va ia nota sau va aduce mancarea va va vorbi in romana deoarece acolo exista 3 romani, un ospatar, un piccolo si o persoana ce va va invita in taverna.
In cea de-a patra zi am luat o coroaziera in jurul insulei Marathonisi, locul in care pot fi vazute cel mai des celebrele broaste testoase Caretta Caretta, un simbol al insulei Zakynthos. Cu toate ca sezonul lor este in perioada iunie-iulie (conform celor spuse de localnici) am reusit sa vadem cateva, una chiar in port. Pe langa testoase vasul mai face doua opriri pentru baie din pacate una dintre ele era destul de in larg iar marea nu era tocmai clama, nu prea era recomandat decat celor ce stiau foarte bine sa inoate. Cea de-a doua a fost chiar langa insula Marathonisi aici apa era calma numai buna de facut baie dar la fel, celor ce nu stiu foarte bine sa inoate le recoamnd sa poarte vesta deoarece apa este destul de adanca.
In cea de-a cincea zi am fost la snorkeling pentru cei ce nu stiu ce inseamna snorkeling este similar cu scufundarea doar ca stai la suprafata apei. Ti se da costum, labe de inot, ochelari si pur si simplu plutind poti observa ceea ce se intampla sub apa. Din punctual meu de vedere a fost de departe cea mai intensa experienta din aceasta vacanta ( o sa revin cu filmarile ceva mai tarziu ). Snorkeling-ul are loc pe plaja Daphne o plaja virgina, plaja pe care isi depun ouale broastele testoase Carreta Carreta. In aceasta zona nu este permis accesul cu nici o forma de ambarcatiune nici macar cele cu vasle. Mai mult pe plaja se pot observa un fel de custi ce delimiteaza cuiburile testoaselor. Experienta snorkeling-ului este mult mai intensa in lunile iunie-iuline atunci cand, conform celor spuse de instructor, se pot vedea si aceste broaste testoase.
In cea de-a sasea zi am avut croaziera in jurul insulei, o croaziera ce are drept punct principal de atractie plaja Navagio, plaja la care se poate ajunge doar cu barca. Din punctul meu de vedere este o croaziera destul de lunga, o croaziera ce o recomand in primele zile, in nici un caz in ultimele deoarece riscati sa va plictisiti. Plaja Navagio va va taia insa imediat plictiseala fiind un loc de basm, asta cu toate ca plaja nu are nisip ci niste pietre foarte marunte ce iti vor da impresia ca mergi pe coji de nuci. In schimb apa este magica, este din basme, un albastru deschis cu pete de albastru inchis in locurile in care apa este foarte adanca iti creeaza o senzatie greu de explicat. Cei ce nu sunt adeptii inotului vor gasi insa mult mai spectaculoasa privelistea de sus, de la balconul din turul cu autocarul decat de pe plaja.
Pe langa Navagio vasul mai opreste la Grotele Albastre (pe care eu le vazusem deja) si de doua ori pentru baie. Prima oprire este langa grotele Keri unde daca veti simti o inepatura in timp ce inotati nu va panicati ati fost muscati de meduza, va duceti la capitanul vasului care va va da cu o crema si nu se intampla nimic iar a treia oprire este in apropierea portului Zante. Privelistea oferita de-a lungul insulei este una impresionanta insa asa cum am mai spus exista sanse mari ca la un moment dat sa va plictisiti deoarece aceasta croziera incepe la ora 09:00 si se termina undeva in jurul orei 18:00.
Ziua a saptea a fost relaxare totala deoarece ne astepta un drum lung pana in Kalambaka, zona despre care promit sa revin cu un nou articol deoarece si aceea este o zona de vazut cel putin o data in viata.
Vreau sa fiu si putin practic sa va puteti face o idee referitoare la preturi. Spun din start ca Zakynthos nu este tocmai o statiune ieftina dar nici foarte scumpa. De exemplu croazierele costau intr 20 si 25 de euro de persoana, o masa in functie de restaurant intre 20 si 35 de euro cu tot cu bauturi, o sticla de Cola in supermarket este in jur de 1,8 euro. Ca o recomandare in cazul croazierelor este de preferat sa va luati mancare cu voi de pe insula deoarece mancarea de pe vapor pe langa faptul ca este foarte proasta este si foarte scumpa (un hamburger este in jur de 5 euro iar o cola la doza 2,5 euro).