Acum cateva zile am scris un articol despre vacanta avuta in minunata insula Zakynthos iar la finalul acestuia am promis ca voi scrie unul si despre orasul Kalambaka, orasul de la poalele meteorelor.
Kalambaka este un orasel mic de aproximativ 12.000 de locuitori aflat la aproximativ 900 de kilometrii de Bucuresti si la aproximativ 250 de Salonic. In ciuda populatiei destul de mici Kalambaka este un orasel cat se poate de viu, daca veti iesi seara la o plimbare prin centru veti avea surpriza de a cauta putin dupa un loc liber la o terasa. Un lucru ce mi-a placut foarte mult la acest orasel, in afara arhitecturii tipic grecesti, au fost insusi locuitorii, am vazut destul de multi batrani, localnici, stand seara la terase la o sticla de Mythos. Din pacate am ajuns destul de tarziu in Kalambaka si nu am apucat sa fac poze cu orasul dar oricum subiectul principal al acestui articol nu il constituie orasul in sine cat meteorele, complexul de manastiri aflat in spatele sau.
Noi ne-am cazat la hotelul Famissi Eden, hotel situat la iesirea din Kalambaka. Recomand din toata inima acest hotel, este superb iar locatia este perfecta, fiind amplasat fix la poalele meteorelor. Pe cei ce ii sperie faptul ca este situat la iesirea din oras stati linistiti deoarece de la hotel pana in centru nu faceti mai mult de 10 minute pe jos.
Un lucru pe care eu l-am apreciat foarte mult este acela ca proprietarii au ridicat in curtea hotelului doua bisericute, una fiind construita chiar intr-o stanca aflata in curtea din spate a acestuia. Mai mult in una dintre ele se tin chiar si slujbe, lucru ce dovedeste si mai mult ca va aflati intr-o locatie cu o mare incarcatura religioasa.
Principalul obiectiv turistic in Kalambaka il reprezinta fara indoiala Meteora, unul dintre cele mai importante complexe de manastiri ortodoxe din Grecia, al doilea dupa muntele Athos. Pana la Meteora va recomand insa o oprire la muzeul de icoane bizantine, este o experienta inedita, mai ales ca veti putea vedea cum se picteaza, de la zero, o icoana bizantina. Aici am avut surpriza de a afla ca acel galben din fundalul icoanelor bizantine nu este vopsea ci foita de aur. Nu va sfatuiesc sa cumparati icoane de aici deoarece aceleasi icoane le veti putea cumpara din manastiri la jumatate de pret.
Pe masura ce urci spre Meteora ti se taie rasuflarea atat de catre frumusetea peisajului cat si de catre frumusetea manastirilor. Va spun inca din start, eu nu sunt o persoana tocmai credincioasa insa acest complex de manastiri este un loc in care nu ai cum sa nu simti incarcatura religioasa. Meteora in greaca inseamna “mijlocul cerului” iar acest complex de manastiri chiar este in mijlocul cerului. Din pacate din cele 24 de manastiri existente la inceput, au mai ramas functionale doar sase (Marele Meteor, Varlaam, Sfanta Treime, Sf. Stefan, Rusanou, Sf. Nicolae) restul fiind distruse de-a lungul nenumaratelor razboaie ce au avut loc in aceasta zona, preotii de aici ducand razboaie crunte atat cu imperiul otoman cat si cu Germania nazista. In muzeul de la manastirea Marele Meteor veti putea vedea reprezentari impresionante ale acestor batalii. Multe din ruinele acelor manastiri distruse pot fi observate si acum in varful stancilor. Din pacate noi am fost destul de presati de timp si nu am avut timp sa vizitam decat Marele Meteor si Sf Varlaam asa ca nu voi scrie decat despre aceste.
Manastirea Marele Meteor este cea mai mare manastire din complex si de asemenea cea mai vizitata asa ca asteptati-va la ceva aglomeratie. In ceea ce priveste aceasta manastire va recomand sa explorati fiecare coltisor deoarece absolut totul este fabulos iar pentru mine, un mare pasionat de istorie, cel mai impresionant a fost muzeul existent in incinta manastirii. Acolo veti putea vedea fotografii, picturi, documente si carti din istoria complexului, dar si costume ale soldatilor ce au aparat de-a lungul timpului zona si implicit manastirile. Din pacate in muzeu fotografierea este interzisa. O alta sugestie este sa nu iertati nici un balcon al manastrii deoarece fiecare va va oferi un peisaj parca din ce in ce mai spectaculos.
Manastirea Sf Varlaam este o manastire mai micuta iar amplasarea sa exact langa Marele Meteor face ca majoritatea turistilor sa nu o mai viziteze si pe aceasta. Mare gresala fac deoarece din nou peisajul este superb. Din pacate atunci cand am ajuns noi la manastirea Sf Varlaam se efectuau mici lucrari de renovare asa ca nu prea am putut “cerceta” fiecare coltisor.
Intrarile la manastiri costa 3 euro de persona iar preturile din magazinele manastirilor sunt acceptabile. Este important de stiut ca aceste manastiri nu sunt muzee aici se desfasoara suljbe religioase asa ca cei mai credinciosi pot asista si la slujbe. Un alt lucru important de stiut este ca in toate manastirile este obligatorie o tinuta decenta, umerii acoperiti si pantaloni sub genunchi.
Va recomand cu tarie sa vizitati acest complex, faceti jumatate de zi din Bucuresti pana la Kalambaca iar meteorele ar trebui sa fie pe listat tuturor cu locuri obligatorii de vazut cel putin o data in viata.