De-a lungul timpului am tot facut excursii in tarile nordice. Am fost in Tromso unde am vazut Aurora Boreala, am fost in Laponia unde am vazut satul lui Mos Craciun ba chiar am vazut si toate cele patru capitale nordice. Cu toate acestea pentru 2023 am reusit sa organizez o excursie intr-o destinatie ceva mai aparte si anume zona insulara Svalbard, Longyearbyen.
Pentru cei ce nu stiu Longyearbyen, capitala regiunii Svalbard, este un mic orasel cu aproximativ 2500 de locuitori. Nu acest lucru il face insa special ci faptul ca este cel mai nordic oras de pe planeta. Practic este la cateva sute de km de Polul Nord.
Excursie in Svalbard – Longyearbyen:
Svalbard nu este neaparat cea mai cunoscuta destinatie turistica iar acest lucru se intampla din foarte multe motive. In primul rand este destul de greu accesibila, in al doilea rand este extrem de scumpa, in al treilea rand clima nu este neaparat cea mai prietenoasa destinatie. Cu toate acestea daca esti in cautarea unei aventuri memorabile si poti face fata frigului atunci trebuie sa iei in calcul Svalbard.
In mare Svalbard are 3 anotimpuri:
- Vara Polara – Aceasta incepe undeva la jumatatea lunii Mai si se termina la sfarsitul lunii Septembrie. In aceasta perioada temperaturile sunt decente (undeva in jur de 0 grade celsius) si este perioada perfecta pentru a vedea toata fauna regiunii (ursi polari, morse, balene etc). Un alt avantaj este ca in aceasta perioada puteti experimenta Ziua Polara, mai exact 24 de ore de lumina. Dezavantajul acestei perioade este acela ca zapada deja incepe sa dispara si odata cu ea si activitatile specifice iernii.
- Iarna Boreala – Aceasta incepe undeva la 1 Octombrie si se termina la sfarsitul lunii Febraurie. Aceasta perioada este ideala pentru cei ce doresc sa vada Aurora Boreala si Noaptea Polara. Dezavantajul acestei perioade este lipsa lumii, lucru ce te va impiedica sa admiri peisajele superbe ale zonei. Un alt dezavantaj ar fi frigul, in aceasta perioada temperaturile pot ajunge si la -30 de grade celsius.
- Iarna Insorita (Sunny Winter) – Aceasta incepe undeva la 1 Martie si se termina pe la jumatatea lunii Mai. Aceasta perioada este considerata de multi cea mai buna perioada pentru a vizita Svalbard deoarece are cate putin din toate. Inca exista zapada pentru cei ce vor sa mearga cu sania trasa de caini, incepe sa fie tot mai multa lumina, fauna insulelor incepe sa reapara. Aveti in vedere faptul ca in aceasta perioada desi incepe sa fie lumina si lucrurile sa prinda contur temperaturile tot in jurul valorii de – 10 grade vor fi.
Excursia noastra in Svalbard – Longyearbyen
Noi am ales sa mergem in Svalbard in perioada 8-12 Mai din cateva motive. Unu si cel mai important, data de 9 Mai este importanta pentru noi si am ales sa o sarbatorim undeva frumos. Doi la mana majoritatea expeditiilor pe mare in jurul insulei incep de la 1 Mai si am vrut sa ne asiguram ca putem avea si aceasta experienta pe perioada excursiei.
Cat costa o excursie in Svalbard:
Asa cum am scris la inceput Svalbard nu este o destinatie ieftina. Locurile de cazare sunt extrem de limitate (sunt undeva la 10 hoteluri toate) si de obicei la preturi enorme (undeva la 1000 de lei pe noapte camera la un hotel bun). Cu toate acestea daca nu te deranjeaza ideea de hostel poti inchiria un pat intr-un hostel cu aproximativ 250 de lei pe noapte.
Al doilea lucru de luat in calcul cand vine vorba de costuri sunt excursiile din zona. In general excursiile si activitatile de acolo dureaza cam 8 ore si au totul inclus, experienta, pranz etc. Cu toate astea preturile sunt undeva intre 1500 si 3000 de coroane de persoana adica undeva intre 750 si 1500 de lei pe zi. Asa cum am spus nu o sa mai cheltuiti alti bani insa nici sumele de aici nu sunt mici.
Al treilea rand aspect este zborul. Zborurile catre Svalbard au loc doar din Oslo. Noi am ales Norwegian Air Shuttle deoarece cu ei am zburat si in Tromso iar preturile sunt mega decente. Noi am platit pentru bilet Olso – Svalbard 250 de euro de persoana cu bagaj de cala si loc inclus. Initial mai doream sa luam si biletele catre Oslo la Blue Air insa momentan am pus pe pauza acest aspect. Ne aspteam sa mai dam si pe acestea undeva la 1000 de lei de persoana.
Asadar pentru o excursie in cel mai nordic oras al planetei, pentru 4 nopti, o sa trebuiasca sa scoateti din buzunar undeva la 2000 lei cazarea, 1250 lei avion Oslo – Svalbard si 1000 de lei avion Bucuresti – Olso. Optional, in cazul in care nu doriti sa stati in aeroport o sa mai scoateti din buzunar si aproximativ 500 de lei pentru o cazare decenta in Oslo. Daca este sa facem un total vorbim de sub 1000 de euro de persoana pentru o experienta memorabila practic la Polul Nord. Costul poate scadea cu cateva sute de lei bune daca alegeti hostel in locul hotelului, zborurile fara bagaj de cala, si stat cateva ore bune in aeroport in loc de hotel in Oslo.