Anul acesta am avut parte de cea mai lunga vacanta de Paste, mai exact 7 nopti petrecute in Helsinki si Tallinn. Acest articol este despre cele 4 nopti, de-a dreptul geniale, petrecute in Tallinn, un oras ce ne-a depasit asteptarile la toate capitolele.
Din pacate, pentru romani, Tallinn nu reprezinta un obiectiv turistic, lucru datorat probabil si lipsei unui zbor direct Bucuresti – Tallinn. Spun din pacate deoarece Tallinn este o adevarata bijuterie de oras, un oras complet din toate punctele de vedere: mare, distractie, istorie, muzee, mancare, experiente etc. Unde mai pui ca centrul istoric al orasului face parte din patrimonoiul UNESCO inca din anul 1997.
Important de stiut in cazul in care ajungeti in Tallinn
Costuri. Din punct de vedere al costurilor Tallinn este un oras destul de scump, personal nu am simtit o mare diferenta intre Tallinn si Helsinki. Nu va lasati pacaliti de faptul ca Estonia este o tara baltica si nu nordica, preturile sunt cam aceleasi. De exemplu o cafea buna in oras si o gustare de patiserie specifica va va scoate din buzunar undeva la 6-7 euro. O masa la un restaurant in centrul istoric va va scoate din buzunar intre 30 si 50 de euro de persoana.
Tallinn Card. Desi intrarile la anumite muzee nu sunt extrem de scumpe, eu personal recomand achizitionarea unui Tallinn Card. Acesta costa 26 de euro pentru 24 de ore, 39 de euro pentru 48 de ore si 47 pentru 72 de ore. Pe langa o multime de muzee acesta va ofera si transport gratuit cu toate mijloacele de transport din oras. De asemenea daca alegeti sa achitati 10 euro in plus puteti beneficia si de transport gratuit cu autobuzele “Hop -On Hop-Off”.
Ce am facut/vizitat in Tallinn
Tallinn este un oras extrem de atractiv la capitolul obiective turistice. Desi pe Tripadvisor oferta nu pare a fi foarte bogata in realitate lucrurile stau total diferit. Desi am petrecut 4 nopti aici va spun cu toata sinceritatea ca nu ne-am plictisit absolut deloc ba chiar mai aveam cateva locuri in care ne-am fi dorit sa ajungem dar nu am mai avut timp.
- Farmacia din centrul istoric. Aceasta este jumatate muzeu, jumatate farmacie. Prima atestare a a acestei farmacii dateaza inca din anul 1422.
- Celulele KGB din centrul istoric. Acest mic muzeu, aflat la subsolul unei cladiri din centrul istoric, prezinta foarte clar ceea ce a inseamnat KGB in istoria orasului Tallinn si a Estoniei in general. In cazul in care nu sunteti un mare pasionat al istoriei si mai ales al istoriei recente puteti sari acest muzeu.
- Platformele de observare Patkuli si Kohtuotsa. Aceste platforme ofera o panorama impersionanta asupra centrului istoric, un loc perfect pentru facut poze. Se spune ca, in trecut, de pe aceste platforme, aristocratii obsinuiau sa priveasca activitatea orasului.
- Muzeul maritim Lennusadam. Acest muzeu reprezinta una dintre atractiile principale ale orasului, acesta fiind si cel mai apreciat muzeu din Tallinn pe Tripadvisor. Experienta este una extrem de interesanta atat pentru adulti cat si pentru copii. Vei avea posibilitatea de a te plimba prin interiorul unui submarin sau de a simula un zbor cu un avion din anii 50 etc.
- Estonian Open Air Museum. Ceva mai departe de oras puteti vizita Estonian Open Air Museum, un fel de muzeul satului din Bucuresti. Pe langa casele traditionale acest loc este si o oaza de liniste, pe malul marii Baltice, departe de agitatia orasului.
- Palatul Kadriorg. Palatul Kadriorg a fost ridicat de catre tarul rus Petru cel Mare in anul 1718. In prezent acesta adaposteste peste 9000 de opere de arta ce dateaza inca din secolul 16.
- Turnul TV din Tallinn. Din punctul eu de vedere turnul TV din Tallinn reprezinta atractia numarul unu. Pe langa panorama la 360 de grade a intregii regiuni si restaurantul aflat la peste 200 de metrii altitudine, turnul TV mai are o surpriza pentru vizitatorii sai. Pentru 30 de euro in plus puteti merge pe marginea acestui, o experienta obligatorie daca ajungeti in Tallinn.
- Biserica Sf Olaf. Aceasta biserica este una dintre cele mai vechi cladiri ale orasului, prima datare istorica fiind din anul 1267. Atractia principala este insasi turnul sau ce masoara nu mai putin de 125 de metri, pana in 1625 aceasta fiind considerata drept cea mai inalta cladire din lume. Tinand cont de acest aspect nu mai are rost sa va spun ca privelistea asupra centrului istoric este una de-a dreptul impresionanta. In cazul in care nu sunteti niste persoane tocmai atletice ar trebui sa va ganditi de doua ori inainte sa urcati deoarece scarile sunt foarte multe si foarte abrupte.
Unde poti manca in Tallinn
Tallinn este un oras destul de mare asa ca nu trebuie sa va faceti griji cu privire la restaurante. Cu toate acestea sunt cateva locatii ce trebuiesc vizitate neaparat indiferent daca sunteti gurmanzi sau nu.
- RØST. In cazul in care sunteti in cautarea unei cafele bune atunci RØST este locul ideal. Acesta este situat intr-o zona oarecum noua a orasului insa nu foarte departe de centru. Daca ajungeti aici va recomand sa incercati si produsele de patiserie, mai ales cornul cu scortisoara.
- Olde Hansa. Intreg centrul istoric al orasului este plin de restaurante, majoritatea dintre ele fiind cu specific medieval. Cu toate acestea Ode Hansa este de departe cel mai cunoscut dintre ele. In cazul in care ajungeti in Tallinn trebuie neaparat sa ajungeti la acest restaurant.
- III Draakon. Un alt restaurant la fel de popular precum Ode Hansa, si tot pe specific medieval, este III Draakon. Acesta este o adevarata experienta, va veti intoarce in timp intr-o taverna medievala. Nu vreau sa va povestesc prea multe deoarece as strica supriza, daca ajungeti in Tallinn faceti o vizita si aici.
- Beraria Põhjala. Daca tot a mentionat mai sus de cafea trebuia sa mentionez si de bere. Beraria Põhjala se afla in cartierul Noblessner, foarte aproape de muzeul maritim. Mancarea aici a fost foarte buna iar berea pe toate gusturile. Daca ajungeti incercati berea Lehe, are “doar” 18% alcool.
Unde am fost cazati in Tallinn
Noi am prins o oferta foarte buna la Tallink Spa & Conference Hotel. Acest lucru s-a datorat foarte probabil lucarilor de renovare ce aveau loc in zona de receptie. Cu toate acestea camerele desi putin invechite au fost destul de ok iar curatenia s-a facut foarte bine in fiecare zi. Hotelul este destul de aproape de centrul orasului, pe jos faceti maxim 10 minute. De asemenea in cazul in care veniti cu feribot din Helsinki acesta se afla la doar cativa zeci de metrii de portul in care veti veti debarca.
Un alt aspect interesant al acestui hotel a fost centrul SPA, doua piscine interioare, una exterioara, mai multe zone de jacuzzi. La banii pe care i-am platit noi pentru cele 4 nopti pot spune ca a fost un deal extrem de bun. Probabil la pret intreg puteti gasi si variante ceva mai ok insa inainte sa alegeti cazarea puteti arunca o privire si la Tallink Spa & Conference Hotel.
Concluzii despre Tallinn
Pana in prezent am calatorit in peste 18 tari si peste 35 de orase insa nu foarte multe m-au impresionat atat de tare precum Tallinn. Este foarte posibil ca acest lucru sa se datoreze si lipsei de asteptari cu privire la aceasta locatie insa Tallinn este unul din putinele orase in care m-as muta daca ar fi sa o fac vreodata.