De ceva vreme am inceput sa caut si alte modalitati de economisire in afara de deja invechitul cont de economii. Asa cum probabil multi dintre voi stiti conturile de economii au dobanzi derizorii, de exemplu banca la care am eu deschis contul are o dobanda de 1% pe an la care se aplica si baza de impozitare.
Asta inseamna ca o persoana care baga la inceputul anului 100 de dolari intr-un cont de economii, la sfarsitul acestuia va avea mai putin de 101 dolari in cont. Asta inseamna ca la fiecare 100 de dolari economisiti banca iti da lunar 0,083 dolari insa nu te bucura prea tare deoarece si acestia sunt ulterior impozitati de catre stat.
Plecand de la aceast fapt am decis sa experimentez si alte solutii de economisire iar una dintre ele a fost tranzactionarea pe bursa. Probabil multi dintre voi vedeti bursa ca pe un aparat de pacanele insa lucrurile nu stau chiar asa, o data ce incepi sa tranzactionezi (chiar si in modul virtual) lucrurile incep sa fie ceva mai clare.
Tranzactionarea pe bursa ca si incepator:
Am inceput tranzactionarea pe bursa undeva la mijlocul acestei luni (Februarie 2019) insa trebuie sa marturisesc ca am avut aproximativ 2 saptamani de studiu inainte de a deschide contul in platforma de tranzactionare. Acest lucru il recomand oricui deoarece primele momente de tranzactionare sunt mega entuziasmante iar acelea sunt si momentele in care pierzi cei mai multi bani. De aceea este important ca la momentul deschiderii contului de tranzactionare sa aveti o baza fie ea si teoretica.
De exemplu eu am deschis contul in weekend cand toate pietele erau inchise. Singura piata de tranzactionare deschisa era cea a criptomonedelor unde bineinteles ca am aproximativ 10% din bani in doar doua zile.
Din punctul meu de vedere tranzactionarea pe bursa este un joc psihologic deoarece trebuie sa rezisti psihic atunci cand actiunile scad si de asemenea sa nu te lacomesti atunci cand ele cresc. Nu este deloc usor, mai ales la inceput, sa vezi ca ai pierdut 10% din bani intr-o singura noapte. Despre decizia de a pastra sau vinde intr-o situatie de genul acesta nu mai vorbesc.
Poate fi tranzactionarea pe bursa o metoda de economisire sigura?
Tranzactionarea pe bursa este o metoda de economisire insa nu este nici pe departe la fel de sigura precum un cont de economisire. Cel mai probabil la inceput, vei pierde bani insa imediat ce te familiarizezi cu actiunile si modul in care acestea fluctueaza riscurile se diminueaza considerabil. Cu toate acestea poti sa te tranzactionezi o perioada de timp in modul virtual pentru a te familiariza cu actiunile in cauza.
De exemplu o investitie in aur este mult mai sigura decat o investitie in Bitcoin insa si potentialul castig este mult mai mic. Nu spune nimeni ca pe aur nu se pot pierde bani insa ca si activ este mult mai sigur decat o criptomoneda de exemplu.
Eu personal am ales sa investesc in lucruri cu un grad de risc ceva mai mic, chiar daca potentialul castig nu este unul foarte ridicat. Cu toate acestea atasez mai jos un print screen din platforma de tranzactionare unde se poate vedea clar ca si bursa este o modalitate interesanta de a economisii.
Asa cum se poate observa am investit 100 de dolari in data de 13 februarie in actiuni la compania Apple. Astazi pe data de 26 Februarie aceleasi actiuni valoreaza 108.65 dolari. Asta inseama o crestre de 8.65% in doar doua saptamani. Sa nu uitam ca la un cont de economii aveti o domabda de 1% pe an. Mentionez ca pe parcursul celor 13 zile am avut momente in care actiunile au scazut simtitor iar cei 100 de dolari investiti s-au transformat in mai putin de 96 de dolari.
Concluzii
Pentru mine tranzactionarea pe bursa este o solutie de economisire insa desi sunt o persoana ce nu are o problema in a-si risca banii nu mi-as investii mai mult e 10% din economii aici. Daca ar fi sa fac o recomandarea probabil aceasta ar fi, in cazul in care alegeti sa tranzactionati pe bursa stabiliti un mic procent din valoarea economiilor lunare, nu va aruncati sa investiti toate economiile aici mai ales daca sunteti la inceput de drum si fara experienta.