De obicei excursiile in care pleci fara prea mari asteptari sunt cele ce iti produc cele mai mari surprize. Acesta a fost cazul nostru in Dublin, o destinatie in care am ales sa mergem fara a face prea mult research inainte. Dupa trei zile petrecute insa aici pot spune ca Dublin este unul dintre cele mai interesante orase vizitate de mine pana in prezent, peste orase mult mai cunoscute precum Amsterdam sau Barcelona.
Cum am ajuns in Dublin? La mijlocul lunii aprilie deja fusesem in Amsterdam, o excursie de 5 zile deloc ieftina, insa nu puteam rata mini concediul de 1 mai fara a face un mic city break. Cum bugetul era unul destul de limitat am ales sa intram pe Momondo, sa selectam perioada de concediu si sa alegem cel mai ieftin bilet cu putinta. Asa ne-a aparut in cale Dublin cu bilete la Ryanair, sub 100 de euro de persoana dus-intors. Cazarea de asemenea nu a fost exagerat de scumpa, am gasit un hotel exceptional fix in inima orasului la aproximativ 100 de euro pe noapte insa despre acesta voi scrie putin mai jos in acest articol.
Ce poti vizita in Dublin?
Noi am ales sa facem oarecum aceasta excursie una tematica asa ca am denumit-o “Pe urmele alcoolului in Dublin”, motiv pentru care multe din locurile vizitate aveau de-a face cu acest domeniu.
- Guinness Storehouse. Cu doua saptamani in urma vazusem Haineken Experience asa ca asteptarile erau foarte sus insa marturisesc ca Guinness Storehouse nu a fost deloc mai prejos. Daca la Haineken experienta era mai mult orientata catre brand, catre zona de marketing aici toata experienta este indreptata catre procesul de productie a berii. Guinness Storehouse este una dintre atractiile principale ale Dublinului si este un obiectiv must visit mai ales daca esti un bautor inrait de bere.
- The Temple Bar. The Temple Bar este unul dintre cele mai vechi Pub-uri din lume, acesta datand inca de la 1840. Nu ai cum sa ajungi Dublin si sa nu savurezi macar o halba de bere aici. Mare atentie seara locul este extrem de aglomerat, trebuie sa ai mare noroc sa gasesti o masa libera. Cu toate acestea daca ajungeti o sa vedeti multe persoane ce nu au nici cea mai mica problema in a bea o halba de pere din picioare in fata scenei de exemplu.
- Jameson Distillery. Jameson este probabil cel mai cunoscut brand de whisky irlandez, acesta putand fi gasit inclusiv in supermarketurile de la noi. In prezent fosta distilerie aflata pe “Bow Street” a fost transformata intr-un muzeu/bar ce poate fi vizitat. Ca un sfat nu va duceti sa vizitati acest loc pe burta goala deoarece veti avea de baut vreo 4-5 pahare de whisky in timpul vizitei.
- Teeling Whiskey Distillery. Spre deosebire de Jameson distilaria Teeling nu este doar un muzeu, pe langa partea de vizitat, unde puteti afla istoria acestui brand, aici chiar se produce whisky, va veti plimba prin zona in care se produce whisky. Practic aici puteti vedea in timp real procesul de preparare a acestei bauturi.
- Book of Kells and the Old Library. Am vorbit destul despre alcool, acum sa trecem putin si la cultura, Book of Kells and the Old Library este una dintre cele mai spectaculoase librarii din lume, daca nu chiar cea mai spectaculoasa. Daca nu ma insel aceasta a si fost votata de cateva ori drept cea mai frumoasa librarie din lume. Ca sfat daca vreti sa o vedeti incercati sa va treziti devreme deoarece in mijlocul zilei totul devine extrem de aglomerat, unde mai pui ca veti avea si de stat la o coada imensa pentru a intra.
- Dublinia. Dublinia este un loc interesant atat pentru cei mici cat si pentru cei mari. Aici vei trece prin mai multe etape din istoria orasului. Vei trece prin perioada vikingilor, prin marea ciuma de la 1348 sau prin perioada medievala.
Unde poti manca in Dublin?
Noi am mancat in mai multe locuri asa ca va pot recomanda ceva. Un loc interesant si foarte traditional este Sheehan’s, noi am mancat destul de bine aici iar preturile au fost unele extrem de rezonabile. Un alt loc interesant este The Old Storehouse, mancarea nu a fost la fel de buna ca la Sheehan’s insa localul in sine arata genial iar ca bonus aveti parte de muzica irlandeza live. In ceea ce priveste mancarea aceasta este decenta nu este wow insa nici proasta nu pot spune ca este.
Dollard & Co este o alta varianta interesanta unde puteti manca. Acest loc este un supermarket/restaurant/patiserie/winebar. Aici preturile sunt ceva mai mici fata de restaurantele normale insa locul nu arata cu nimic mai prejos, din contra. Treceti pe aici indiferent daca vreti sa luati pranzul sau doar o simpla gustare.
Unde ma pot caza in Dublin?
Cazarea in Dublin nu este nici foarte scumpa insa nici foarte ieftina. Noi am stat la hotelul Paramount, un hotel de 3 stele situat fix in inima orasului. Toate cele sase recomandari de mai sus se afla la maxim 30 de minute de mers pe jos, unele dintre ele la maxim 5 minute(Temple Bar si Dublinia). Noi aici am gasit cel mai bun raport pret/calitate si chiar daca se afla fix in mijlocul nebunuiei acesta este pozitionat pe o alee destul de linistita.
Tips and tricks pentru Dublin.
Dublinul este un oras ce necesita 3 zile cel putin pentru a fi vazut la adevarata sa valoare. Cu toate acestea recomandarea mea ar fi sa va luati cel putin o zi in plus pentru a merge vedea si coasta Irlandei cu ale sale stanci impresionante. Sa nu uitam ca aici s-a filmat si mare parte din Game of Thrones, mai exact Winterfall se afla la cativa kilometrii de Dublin. In cazul in care sunteti pasionati de acest serial exista excursii ce va vor duce exact in locurile de filmare ale celebrului Game of Thrones. Pentru aceste excursii gasiti pliante la receptiile hotelurilor.
In Dublin exista Dublin Pass insa acesta este destul de scump daca este sa luam in calcul intrarile relativ ieftine ale obiectivelor turistice. De exemplu un Pass pentru 3 zile este 94 de euro, destul de mult tinand cont de faptul ca intrarile la muzee nu costa o avere. De exemplu daca planuiti sa vizitati in doua zile Guinness, Jameson, Telling si Dubliana (2 obiective pe zi) costul este de 70 de dolari. Passul pe 2 zile este de 77 de euro. De asemenea trebuie sa aveti in vedere ca Book of Kells, si alte cateva obiective interesante nu se afla pe lista de gratuitati din Dublin Pass.
Un alt aspect ce trebuie avut in vedere, in cazul in care planuiti o excursie in Dublin, este acela ca veti avea nevoie de adaptor pentru priza. De exemplu la hotelul in care am stat noi nu au mai avut disponibile adaptoare pentru priza si am fost nevoiti sa cumpara. Acestea se gasesc de obicei la supermarketuri si costa in jur de 5 euro. Puteti insa incerca sa cereti si la receptia hotelului in care veti sta insa de obicei acestia au un numar limitat, mai mic decat numarul camerelor.
Toate fotografiile din acest articol au fost realizate cu Huawei P10.