Acum cateva zile scriam un articol despre Cordoba, o adevarata bijuterie a Andaluziei. Astazi vreau sa va vorbesc putin despre Valencia, o alta surpriza extrem de placuta a concediului petrecut anul acesta in Spania.
La momentul planificarii concediului acesta era compus din doua destinatii mari si late, Barcelona si Malaga. Problema era ca aceste doua orase sunt despartite de aproximativ 1000 de km, distanta mult prea mare de parcurs intr-o singura zi. Cum Valencia se afla undeva la jumatatea distantei am hotarat sa adaugam si acest oras pe lista locurilor de vizitat. Din pacate am stat aici doar doua zile si spun din pacate deoarece orasul este de-a dreptul superb, un oras mult subevaluat din punctul meu de vedere.
Ce poti vedea in Valencia?
- Muzeul artelor si stiintelor. Aceste muzee sunt de-a dreptul impresionante atat la interior cat si la exterior. La interior te poti juca cu absolut tot ce inseamna stiinta, de la curent electric, la corpul uman, la calatoriile in spatiu si asa mai departe. In cazul in care ajungeti aici, cand achizitionati biletele de intrare cumparati si bilete la simulatorul spatial. La ultimul etaj al muzeului este o zona in cadrul careia puteti simula o lansare in spatiu. La exterior muzeul este si mai spectaculos, din punctul meu de vedere este una dintre cele mai spectaculoase cladiri din Europa. Cu toate acestea muzeul de stiinte are si un mare minus, in foarte multe locuri lipsesc informatiile in limba engleza.
- Oceanografic. Conform unor informatii acesta pare a fi cel mai mare Oceanografic din Europa la ora actuala. Puteti merge printr-un tunel avand de-a supra capului o multime de rechini, puteti lua parte la spectacolele cu delfini sau chiar puteti lua pranzul sau cina inconjurati de o multime de pesti.
- Catedrala din Valencia. Putini stiu dar aceasta catedrala adaposteste celebrul “Sfantul Gral”, pocalul ce se presupune ca a fost folosit de catre Iisus la cina cea de taina. In cazul in care ajungeti aici nu ezitati sa urcati si in turnul catedralei, loc de unde veti putea admira intregul centru vechi al orasului.
- Palatul Marqués de Dos Aguas. Acest loc se afla fix in inima orasului vechi si in prezent adaposteste muzeul de ceramica din Valencia. Desi la prima vedere acest muzeu nu pare deloc interesant asteptati sa intrati si sa vedeti exponatele.
- La Lonja de la Seda. In anii 1400 si 1500 Valencia era unul dintre centrele comerciale importante ale Spaniei si ale Europei iar acest loc era centrul comertului cu matase. La Lonja de la Seda este un obiectiv protejat UNESCO.
- Plaja Malvarrosa. Aceasta plaja este una dintre cele mai mari de pe coasta sudica a Spaniei. In cazul in care te-ai saturat de vizitat acest loc este perfect pentru cateva zile de relax.
- Torres de Serranos. Aceste doua turnuri reprezentau poarta de intrare in oras. In prezent, din varf puteti experimenta o priveliste de-a dreptul senzationala a orasului si a parcului amenajat pe albia fostului rau Turia.
- Parcul central. Parcul central din Valencia a fost construit pe albia fostului rau Turia si reprezinta unul dintre cele mai frumoase parcuri vazute de mine pana acum. Acesta se intinde de la gradina zoologica din Valencia pana la orasul Artelor si Stiintelor. De la un capat la altul acesta are aproximativ 7 km si va recomand sa il luati la pas. In cazul in care nu va tin picioarele puteti inchiria o bicicleta.
La fel ca si Cordoba, Valencia este un oras relativ ieftin. Intrarile la muzee costa intre 2 si 8 euro. Singurul obiectiv scump din Valencia este Oceanografic unde un bilet de intrare costa 29 de euro. Cu toate astea puteti face diverse combinatii, de exemplu puteti vizita muzeul de stiinte si oceanografic pentru 31 de euro in loc de 37. De asemenea daca aveti mult de mers va recomand sa va cumparati si bilete la autobuzul turistic. Acesta are opriri la toate obiectivele importante din Valencia. Un bilet costa 17 euro pe o zi sau 19 euro pe doua zile si are numar nelimitat de curse.
Unde pot manca in Valencia?
Prima recomandare ar fi la Oceanografic. Din pacate aici puteti manca doar in jurul pranzului sau seara. Daca la pranz sunt meniuri fixe seara aveti meniu a la carte. Peretii restaurantului sunt practic acvarii gigant asa ca veti lua practic cina cu pestii. Un alt loc interesant plin de terase este Plaza de la Virgen. Aceasta piata se afla exact in centrul orasului la doar cativa pasi de catedrala din Valencia. Mare atentie, in aceasta zona, anumite terase, percep un pret cu aproximativ 20% mai mare decat cel afisat in meniu pentru mesele de afara restaurantului. Asadar sa nu va speriat daca pe meniu aveti un burger de exemplu 10 euro iar pe nota o sa va vina 12. Acest lucru este mentionat undeva mic pe meniu, asa ca mare atentie!
Unde ma pot caza in Valencia?
Valencia nu este deloc un oras mic motiv pentru care trebuie sa sititi de la bun inceput pentru ce veniti aici. Spun asta deoarece orasul este impartit in trei zone mari si late. Zona cu plaja Malvarrosa, zona cu orasul stiintelor si centrul vechi al Valenciei. Toate zonele sunt la aproximativ 3-4km una de alta.
- Zona cu plaja Malvarrosa nu este atat de bogata in hoteluri insa aici va recomand Hotel Neptunode 4 stele. In cazul in care sunteti mai pretentiosi tot aici aveti si un hotelul de lux Las Arenas Balneario Resort insa aici preturile sunt pe masura. Aveti in vedere ca pentru a ajunge din aceasta zona pana in orasul vechi vechi o sa aveti ceva de mers.
- Zona cu orasul stiintelor este una destul de bogata in hoteluri si spre deosebire de celelalte doua zona aici preturile sunt ceva mai accesibile. Noi am fost cazati la hotelul Eurostars Rey Don Jaime, un hotel de 4 stele pe care il recomand. Acesta este situat la doar 10 minute de mers pe jos de orasul stiintelor si la 20 de centrul vechi al Valenciei. Daca vreti ceva mai ieftin puteti incerca si NH Valencia Las Ciencias, aici pretul este la jumatate fata de hotelurile de pe plaja Malvarrosa.
- Zona orasului vechi este si ea bogata in hoteluri insa nu nou construite ci hoteluri facute in vechi case istorice. Aici mi-au sairt in ochi doua locuri Ayre Hotel Astoria Palace si Catalonia Excelsior. Tot aici, in cazul in care sunteti calator cu rucsacul in spate gasiti si o multime de hosteluri. Mare atentie aceasta zona este destul de zgomotoasa noaptea.