Acest articol este putin diferit de articolele traditionale scrise pana acum. Acesta nu este despre o excursie anume sau despre o tara anume ci despre un loc fabulos, un loc in care ma voi intoarce cu siguranta. Atat de mult m-a impresionat acest loc incat m-am hotarat sa ii dedic un articol in sine. Asa cum probabil v-ati dat seama din titlu este vorba despre desertul Wadi Rum din Iordania.
Atunci cand spui Iordania primul lucru ce iti vine in minte este situl arheologic de la Petra, un loc extraordinar de frumos ce trebuie vazut. Totusi din punctul meu de vedere punctul forte al acestei tari este de departe desertul Wadi Rum. Spun acest lucru deoarece impresioneaza la atat de multe capitole incat te rupe complet de realitatea in care traiesti. Plecand de la relief, culori, tarditii, liniste totul este diferit de ceea ce noi europenii numim normalitate.
Revenind insa la Wadi Rum, desi multi vad acest loc ca pe un desert in care sigur te vei plictisi tin sa ii dezamagesc si sa le spun ca lucrurile nu stau deloc asa. In cele ce urmeaza o sa va dau cateva sfaturi daca aveti in plan sa vizitati Wadi Rum:
- Luati cazare 2 nopti, de preferat intr-un cort de tip Martian. Mai mult de 2 nopti nu aveti ce face, o singura noapte poate fi prea putin. Cazarea la un cort Martian (cum ii spun localnicii) este in sine o experienta, in functie de pozitionare la apus sau la rasarit poti avea niste imagini greu de uitat intr-o viata.
- Toate campurile au restaurant propriu, de obicei masa de seara este inclusa in pret. Sfatul meu este sa nu mergeti direct la masa deoarece este o traditie foarte frumoasa in ceea ce priveste gatitul acestei mese. Localnicii gatesc masa in timpul zilei iar apoi o ingroapa in pamant pe un pat de carbuni incinsi. Astfel mancarea se gateste la un foc foarte mic fapt ce o face extraordinar de frageda si gustoasa. Scoaterea ei din pamant este o experienta foarte interesanta ce trebuie vazuta.
- Vizitati atat partea interioara a desertului Wadi Rum cat si partea exterioara. Un tur complet al desertului Wadi Rum dureaza undeva la 6-8 ore cu tot cu opriri. Tot cam atat dureaza sa vizitezi si zonele din jurul desertului, zone cu un nisip nu atat de portocaliu insa la fel de spectaculos.
- Obligatoriu faceti o scurta plimbare cu camila. Camilele sunt senzationale, niste animale extrem de docile iar plimbarea garantat va fi una memorabila. Desi poate pare inspaimantator la prima vedere imediat ce te obisnuiesti lucrurile devin mult mai ok.
- Vorbiti cu localnicii. Desi noi avem o oarecare reticenta cand vine vorba de lumea araba trebuie sa va spun ca in toti cei 7 ani de cand calatorim nu am gasit oameni mai prietenosi si mai ospitalieri decat gazdele noastre din Wadi Rum. La check-out am stat aproximativ 2 ore de vorba cu gazda, povestile pe care le au acesti oameni sunt la fel de memorabile precum locul in sine. Mai mult daca prinzi un Jeep Safari oarecum mai restrans sa nu te mire daca localnicii te vor intreba daca vrei sa conduci si tu Jeepul prin desert.
- Vezi un apus in Wadi Rum. Un motiv pentru care am recomandat 2 nopti este pentru a avea sanse mai mari sa prinzi un apus in acest loc. Noi am stat doar o noapte si din pacate cerul a fost putin innorat iar vederea nu a fost atat de spectaculoasa.
- Fa 2 minute de sandboarding. Roaga localnicii in timpul unui Jeep Safari sa te dea 2 minute intr-un sandboarding, garantat este o experienta pe care nu o vei uita.
In concluzie, va rog din suflet introduceti Wadi Rum pe lista dvs de destinatii deoarece este un loc cu adevarat memorabil. Asa cum am spus si la inceputul articolului, pentru mine a fost cea mai tare experienta traita intr-o vacanta pana in prezent.
P.S. Daca va intrebati cum arata un pui de camila, de doar cateva saptamani, il gasiti in fotografiile de mai jos.
P.S. Imi cer scuze oficial pentru gafaitul din videolul numarul 2 insa sa urci o duna de nisip ca aceea, in Wadi Rum, nu este cel mai usor lucru, mai ales pentru o persoana certata cu sportul ca mine.