Deja a devenit un obicei ca de ziua mea sa facem cate o excursie pe undeva. Inca de prin vara am rezervat bilete de avion pentru Tromso, Norvegia, pentru a putea vedea celebra Auroa Boreala. Planul initial era simplu, trebuia sa plecam din tara pe data de 28 noiembrie din Bucuresti spre Oslo, seara de 28 o dormeam intr-un hotel de langa aeroportul din Oslo urmand ca pe 29 de dimineata sa plecam spre Tromso. Din pacate planurile ne-au fost date peste cap de catre Blue Air care a decis sa anuleze zborul de pe 28 iar alternativa oferita a fost un zbor pe data de 26. Acesta a fost motivul pentru care am fost practic obligati, ca pe langa excursia din Tromso, sa mai facem si un scurt city break in Oslo, de pe 26 pana pe 29 noiembrie.
In cazul in care planuiti sa faceti o excursie aici trebuie sa va spun inca de la inceput ca Oslo este un oras extrem de scump, cel mai scump oras in care am fost pana in prezent. Nu va asteptati sa puteti manca in oras si sa nu scoateti din buzunar cel putin 100 de lei de persoana, o apa plata si un sandwich cumparate din magazin va vor costa lejer echivalentul a 50 de lei.
Un al doilea aspect cu privire la Oslo (si este o parere strict personala), nu este un oras extrem de ofertant din punct de vedere turistic. Din punctul meu de vedere in 3 zile (plus – minus) poti vedea cam tot ce are de oferit iar obiectivele turistice de aici nu sunt atat de spectaculoase precum te-ai astepta. Nu doresc sa se inteleaga prin asta ca Oslo nu merita vizitat insa eu personal incepand cu cea de-a patra zi probabil ca m-as plictisi destul de mult aici.
Un al treilea aspect destul de important este acela ca aeroportul din Oslo nu este tocmai in Oslo, este undeva la aproximativ 50 de km de oras. Cel mai usor mod de a ajunge este cu trenul express Flytoget. Cursa dureaza aproximativ 15 minute iar biletele se achizitioneaza direct din terminalul de sosiri. Pretul unui bilet este de 180 de coroane (aprox 90 de lei).
Cinci lucruri pe care le poti vedea in Oslo.
1. Obiectivul turistic numarul unu al orasului este Opera Nationala, o cladire noua insa extrem de spectaculoasa. Desi, asa cum am spus, este o cladire noua aceasta este extrem de spectaculoasa iar datorita formei sale poti urca pana pe acoperis de unde vei avea o priveliste impresionanta asupra orasului.
2. Muzeul de istorie al Norvegiei. Pentru o persoana pasionata de istorie acesta este de departe cel mai spectaculos muzeu al orasului. Aici sunt recreate diverse locuinte si asezari din diverse perioade ale istoriei. Te poti plimba printr-un sat nordic vechi de sute de ani, poti vedea cum arata o biserica din aceasta regiune acum cateva sute de ani. In acelasi timp poti vedea si cum arata o scoala la inceputul anilor 1900 in Norvegia.
3. Muzeul vaselor vikinge. Muzeul se afla la doar cativa metri de muzeul de istorie si in mare adaposteste 3 vase de vikingi, doua dintre ele aflandu-se intr-o stare aproape perfecta de conservare. Cel mai vechi vas din muzeu dateaza din anul 890.
4. Muzeul maritim si muzeul vasului Fram. La capatul pensinsulei Bygdoy se afla aceste doua muzee. Muzeul maritim este unul in care vei avea de stat ceva timp. Aici poti vedea cum arata interiorul unui vas la inceputul secolului 20. De asemenea vei putea trece prin mai multe ere ale industriei maritime. De asemenea acest muzeu este unul extrem de child friendly deoarece cei mici au o multime de locuri in care se pot juca dar si documente cu privire la aceasta industrie. Ca un mic pont, la intrarea in muzeu cereti celor de la casa fise pentru jocul din subsolul muzeului. Acolo veti putea conduce o mica barcuta iar scopul acestuia este de a o parca intr-un doc.
Muzeul Fram adaposteste primul vas construit, in Norvegia, special pentru expeditiile polare. Constructia acestuia a avut loc intre anii 1893 si 1896. Acesta a fost complet restaurat in anul 2017 iar in cadrul muzeului veti avea posibilitatea de a intra la bordul navei, de a vedea dormitoarele, bucataria dar si motorul acestui vas. Experienta de a te plimba prin interiorul unui vas vechi de peste 100 de ani este una destul de interesanta.
5. Fortareata Akershus. Fix langa portul orasului Oslo se gaseste fortareata Akershus, o bucata din istoria orasului Oslo si a Norvegiei. O data ajuns aici te intorci in timp. Tot de aici poti admira si partea noua a portului.
Preturile de intrare la muzeele din Oslo sunt in jurul sumei de 100 de coroane insa asa cum am scris la finalul articolului, in cazul in care doriti sa le vizitati pe toate ar fi recomandat sa luati un Oslo Pass.
Ce poti face gratuit in Oslo.
1. In primul rand poti vizita primaria orasului Oslo. Desi la prima vedere poate parea ceva nu tocmai wow la interior veti putea vedea o multime de picturi si incaperi extrem de interesante.
2. Fa o plimbare in parcul palatului regal. Norvegia este o monarhie si chiar in centrul orasului se regaseste palatul regal. In jurul sau se afla un parc foarte spectaculos unde poti face o multime de poze. In perioada in care am fost noi nu se putea vizita palatul asa ca a trebuit sa ne multumim cu plimbarea prin parc.
3. Targul de Craciun. In cazul in care alegeti sa calatoriti iarna este bine de stiut ca Oslo are un targ de Craciun destul de dragut. Puteti incerca preparate traditionale, puteti bea un vin fiert. De asemenea in interiorul targului se afla si cateva locuri in care se face focul, locuri in care puteti sta cateva minute sa va incalziti in cazul in care va este frig.
4. Fa o plimbare pe langa Barcode Project. Barcode Project este un cartier nou construit in Oslo, cartier in cadrul caruia se afla si Opera Nationala. Aici vei avea parte de cladiri extrem de spectaculoase si o multime de restaurante unde poti lua masa.
5. Fa o plimbare in Tjuvholmen si Aker Brygge. Tjuvholmen si Aker Brygge reprezinta zona de port a orasului Oslo. Cladiri foarte spectaculoase si o multime de restaurante. Tot aici in capatul zonei Tjuvholmen se afla si muzeul de arta contemporana din Oslo.
Unde poti manca in Oslo.
Asa cum am spus inca de la inceput Oslo nu este un oras ieftin, o simpla masa intr-un fast food de tipul Burger King iti va scoate din buzunar aproximativ 70-80 de lei. In prima zi am luat masa la Rorbua Aker Brygge, un restaurant oarecum traditional. Pe mine personal mancarea traditionala nu m-a dat pe spate insa nici nu sunt un mare gurmand. A doua seara am mancat la Jamie’s Italian, restaurant italian sub franciza Jamie Oliver. Mancarea este interesanta iar preturile nu sunt cu mult diferite de restaurantele normale din Oslo. O pizza aici de exemplu costa 150 si 200 de coroane (75 – 100 de lei).
Unde te poti caza in Oslo.
Din punctul meu de vedere Oslo este impartit in doua zone. Zona noua a orasului aflata la vest de gara si zona ceva mai veche aflata la nord-est. In cea din urma, unde am fost noi cazati, pot spune ca nu m-am simtit in siguranta absolut deloc. Aceasta zona este plina de emigranti, galagie, mizerie, nici nu pare ca esti intr-una din cele mai civilizate capitale europene. Pe latura vestica a orasului discutia este cu totul si cu totul alta motiv pentru care am ales sa va recomand cateva locuri de cazare din aceasta zona.
1.Best Western Karl Johan Hotel. Hotelul se afla foarte aproape de absolut toate zonele de interes. Este la cativa metri de palatul regal, la cativa metri de primaria orasului si port. Singrul obiectiv turistic ceva mai departe este Opera Nationala insa in maxim 20 de minute de mers sunteti acolo.
2.Comfort Hotel Xpress Central Station. Situat la doar cativa metri de gara centrala acest hotel iti ofera un acces rapid la toate punctele de interes. De asemenea este la cateva minute de mers de Opera Nationala si la aproximativ 15-20 de minute de zona de port si palatul regal.
Ambele hoteluri au preturi in jur de 100 de euro pe noapte (in functie de perioada) si scoruri pe Booking de peste 8.
De asemenea ar mai fi de precizat faptul ca in Oslo puteti achizitona Oslo Pass, un card ce poate fi cumparat pe 1,2 sau 3 zile. Acesta va ofera acces gratuit la o multime de muzee din oras (inclusiv cele 5 mentionate mai sus), transport in comun gratuit si reduceri de 20% la o multime de restaurante din oras. Mai multe informatii cu privire la Oslo Pass puteti gasi la linkul urmator.