Foarte multa lume, atunci cand aude de Coasta de Azur, are tendinta sa asocieze acest loc cu luxul si implicit cu preturile exagerate. Nimic mai gresit, da pe Coasta de Azur gasesti din belsug branduri precum Hermes, Louis Vuitton, Prada etc insa acest loc este mai mult decat atat. Tot aici gasesti si istorie din belsug, patiserii frantuzesti la preturi mai mult decat accesibile si privelisti ce iti taie rasuflarea.
Cum pentru mine Pastele reprezinta perioada ideala de a pleca din tara (vezi si articolul cu Sicilia), anul acesta am ales un mic city break pe Coasta de Azur, in Nisa mai exact. Incep prin a va spune ca o excursie aici nu este deloc scumpa. Biletele de avion Bucuresti – Nisa costa in jur de 1000 de lei de persoana insa daca le iei cu mult timp inainte le gasesti si mai ieftine. Pentru Nisa ai variante directe de la Blue Air si Tarom insa si companii precum Turkish Airlines sau Lufthansa vin cu preturi foarte bune. Mare atentie daca alegeti Turkish Airlines nu uitati sa aveti pasaportul cu voi deoarece este necesar la escala din Istambul. In ceea ce priveste cazarea pe Coasta de Azur, lucrurile stau putin diferit, gasesti de la hoteluri de lux de 5 stele pana la hosteluri la preturi derizorii. De exemplu noi ne-am cazat in Nisa, am inchiriat un studio decent fix in centrul vechi al orasului pentru care am platit 909 lei pe 3 nopti.. Deci practic o excursie de 4 zile, 3 nopti in Nisa cu cazare plus avion, doua persoane, costa in jur de 3000 de lei (1500 de lei de persoana). Repet insa daca luati biletele de avion din timp costul scade simtitor (de exemplu un bilet cumparat acum in mai pentru luna septembrie este in jur de 150 de euro).
Noi am ales sa zburam cu Tarom deoarece programul de zbor era genial, am aterizat in Nisa dimineata la ora 11 iar plecare a avut loc la ora 20, practic mai prinzi o zi in plus de stat. De la aeroport spre Nisa ai practic trei variante: autobuzul 98, tren sau Uber. Bine mai este si varianta taxiurilor insa sunt tot pe stilul taximetristilor de la noi, pusi pe facut bani. Costul unui bilet de autobuz este de 6 euro de persoana iar Uber-ul iti ia pana in centrul orasului intre 20 si 24 de euro (mult mai rentabil Uber daca sunteti un grup de 3-4 persoane). Cu trenul nu am mers deci nu stiu sa spun cat ar costa un bilet.
Prima zi am ales sa o petrecem in Nisa, un oras superb, mult mai ieftin decat ne asteptam noi. Am avut norocul ca fix langa studioul inchiriat de catre noi sa fie o patiserie geniala. Un mic dejun de aici cu salata sau sandwich plus un desert plus o cafea nu sarea de 10 euro. O cafea sau o stricla de suc costa in jur de 3-5 euro (nu voresc aici de restaurantele de lux). O bere costa intre 5 si 10 euro.
Din punctul meu de vedere in Nisa sunt 3 mari obiective de vazut: Promenade des Anglais, Castle Hill si Old Town. Promenade des Anglais este locul ideal pentru a face o plimbare atat dimineata cat si seara. In perioada in care am fost noi din pacate, pe anumite portiuni erau mici santiere, insa chiar si asa privelistea este superba, mare, palmieri, cladiri superbe. Castle Hill reprezinta ruinele unui fost castel ce se afla desupra vechiului oras. De aici veti avea parte de o panorma superba asupra intregului oras. Nu in ultimul rand Old Town, un fel de centru vechi al lor este superb. Tot centrul vechi este practic o carte de istorie, tot aici in fiecare dimineata are loc piata de flori un obiectiv ce nu trebuie ratat. Noi am ales sa ne cazam in centrul vechi, experienta pe care sincer nu o recomand deoarece noaptea tinde sa devina extrem de zgomotos din cauza pub-urilor si a restaurantelor.
A doua zi am ales sa pornim catre Monaco. In drumul nostru am ales sa sa facem o oprire si la satul numit Eze. Acest sat este numit de catre multi unul dintre cele mai frumoase sate medievale din lume la ora actuala. Situat la aproximativ 400 de metri deasupra marii, intr-o zi senina, iti permite sa admiri aproape intreaga regiune. Satul este superb, iar pentru un pasionat de istorie ca mine acest loc a reprezentat o intoarcere in timp. Mare atentie la preturi, la restaurantele de lux din interiorul satului puteti plati pana la 300 de euro pentru o masa. In cazul in care ajungeti aici nu ezitati sa vizitati gradina botanica din varful satului. Aici aveti cele mai bune privelisti asupra Coastei de Azur. Pentru a ajunge din Nisa in Eze va trebui sa luati autobuzul 82 iar pretul pentru un bilet este de doar 1.5 euro. Eze este situat la aproximativ 5 km de Monaco insa autobuzele ce fac legatura intre aceste locatii trec destul de rar. Deci daca doriti sa continuati excursia din Eze catre Monaco tot cu autobuzul fiti foarte atenti la orarul acestora. In caz contrar veti fi nevoiti sa apelati la Uber. Costul unei curse din Eze catre Monaco este de aproximativ 25 de euro. Noi am ales Uber deoarece urmatorul autobuz trecea in aproximativ 2 ore iar o data vizitat satul prea multe lucruri nu mai ai de facut.
Ajuns in Monaco vei fi lovit de opulenta si luxul locului. Fara indoiala Monaco este cel mai cunoscut loc de pe intreaga Coasta de Azur. Pe noi soferul de Uber ne-a lasat in centrul istoric al principatului, fix la cativa metri de muzeul oceanografic. Muzeul este interesant de vizitat insa foarte asemanator cu toate muzeele de acest tip din lume. Dupa ce veti vizita acest muzeul va recomand sa faceti o plimbare in parcul de langa acesta. De aici puteti sa luati la pas intregul centru istoric al principatului Monaco, absolut toate cladirile, indiferent de vechimea lor arata impecabil ca si cum ar fi fost construite in urma cu o zi. Fix in mijlocul orasului istoric se afla Palatul Printului un loc interesant de vizitat. Un alt obiectiv pentru mine a fost sa vad colectia de masini a printului de Monaco. Costul biletelor pentru a vizita palatul plus colectia de masini este de 12 euro. Tot in orasul vechi mai puteti vizita si catedrala Sf Nicolae.
In partea noua a orasului vei fi lovit de luxul iahturilor din port si de masinile de sute de mii de euro ce trec pe langa tine. Noi fiind la sfarsitul lunii Apriliie am prins principatul Monaco intr-un adevarat santier deoarece se faceau pregatirile pentru circuitul de Formula 1 ce are loc in luna Mai. Tot in noul oras puteti merge si in zona cazinoului din Monaco asta daca vreti sa vedeti masini cum nici la saloanele auto nu prea ai sanse sa le vezi. La intoarcere puteti lua autobuzul 100 (1.5 euro biletul) ce va va lasa in portul din Nisa.
In cea de-a treia zi am ales sa facem o excursie catre Cannes, o alta bijuterie a zonei. Aici puteti face o mica excursie cu trenuletul pentru a vedea intregul oras. De departe punctul de atractie il reprezinta celebra “Le Croisette”, strada pe care se regasesc unele dintre cele mai spectaculoase hoteluri din lume, hoteluri ce gazduiesc an de an vedete de top in cadrul festivalului de film de la Cannes. Desi ai fi tentat sa crezi ca lucrurile sunt extrem de scumpe o masa pe malul marii in aceasta zona o poti gasi si la 20 de euro de persoana (fel principal plus bauturi). Nu este ieftin insa cred ca in total este mai ieftin ca in Mamaia. Un bilet de tren Nisa – Cannes costa in jur de 6-7 euro in functie de trenul ales.
In cea de-a patra zi am ales sa ramanem in Nisa avand avionul la ora 20:00. In cazul in care va aflati in aceasi situatie este bine de stiut ca puteti lasa bagajele intr-o zona special amenajata in gara din Nisa. Astfel nu va mai trebui sa va plimbati cateva ore carand de trolere prin oras. Costurile variaza in functie de marimea bagajului, noi de exemplu am platit 7 euro pentru fiecare troler. Le-am lasat dimineata la ora 11:00 si le-am luat in jurul orei 16:00 cand am plecat spre aeroport.
Fiind vorba de un city break mereu vor ramane locuri de merita vazute insa nu ai timp. Pe langa cele prezentate mai sus pe Coasta de Azur mai puteti gasi si alte bijuterii precum: Antibes, Villefranche-sur-Mer sau Menton. In total am cheltuit undeva la 250 de euro in cele patru zile de vacanta pe Coasta de Azur. Nu am facut excese insa nici nu am mancat de la supermarket. In total pentru o persoana, un city beark similar costa in jur de 200 de euro avionul (100-150 daca biletele sunt luate din timp), 100 de euro cazarea (3 nopti), si 200-250 de euro bani de cheltuiala. In mare cu aproximativ 500 de euro puteti experimenta Coasta de Azur.
In cazul in care aveti planuri pentru aceasta destinatie si vreti sa mai aflati lucruri in plus nu ezitati sa ma intrebati.