De ceva vreme am tot inceput sa investesc mici sume de bani in diverse platforme precum eToro, Tradeville si mai nou Crowdestate. Acest articol este despre cea din urma platforma, o modalitate interesanta de a “tine banii la saltea” si poate chiar mai important de a fenta inflatia tot mai mare.
Ce este mai exact Crowdestate? Crowdestate este o platforma de crowdfunding imobiliar din Estonia (conform spuselor de pe siteul lor, cea mai mare din Europa). Pe scurt oricine poate investi (sub forma unui imprumut dat unui dezvoltator imobiliar) o suma mica de bani intr-un anumit proiect imobiliar. La finalizarea acestuia, vanzarea obiectului sau matruizarea creditului, tu ca si investitor, o sa primesti inapoi suma imprumutata plus o mica dobanda.
De exemplu eu am ales sa investesc suma de 100 de euro in proiectul Romanian Village din Balotesti Ilfov. Acesta are o rentabilitate estimata de 13% pe an. Asta inseamna ca la maturitatea creditului (dupa 12 luni) sau la vanzarea obiectivului eu o sa primesc inapoi suma de 100 de euro plus 13 euro dobanda aferenta. La prima vedere poate parea putin insa luati in calcul faptul ca un randament de 13% pe an este enorm daca este sa comparam cu ceea ce ofera, la ora actuala, un depozit bancar sau chiar si investitiile pe bursa.
Pentru ca cele de mai sus sa fie insa valabile trebuie ca dezvoltatorul imobiliar sa isi atinga obiectivul minim. Asta inseamna ca la inregistrarea proiectului imobiliar in platforma, dezvoltatorul seteaza un obiectiv minim de finantat. Proiectul se va desfasura doar daca acel obiectiv este atins din fondurile stranse de la investitori. In cazul celor de la Romanian Village obiectivul minim este de 80.000 de euro.
Acum revenind insa la Crowdestate. Luna aprilie este prima luna in care am decis sa investesc si sa testez aceasta platforma de aceea suma este destul de mica si anume 100 de euro. Intentionez sa continui sa investesc mici sume lunare pentru a putea avea o imagine mai clara asupra lucrurilor.
Pareri PRO Crowdestate:
- Randament Excelent. Pe majoritatea proiectelor disponibile in platforma randamentele sar de 10% asta inseamna ca vei avea practic un fel de depozit bancar cu o dobanda de peste 10%. Pe siteul lor, statistic, dobanda medie pe toate proiectele este de 14.48%.
- Proiecte in toata Europa. Nu esti limitat sa investesti doar in proiecte din Romania. Poti investi in proiecte din Portugalia, Spania, Italia, Finlanda etc.
- Risc oarecum scazut. Comparativ cu bursa Crowdestate are un risc mult mai mic intrucat nu vor exista fluctuatii foarte mari.
Pareri CONTRA Crowdestate:
- Foarte putine proiecte in Romania. Din pacate numarul de proiecte, din Romania, lansate in platforma este unul destul de redus. La momentul redactarii articolului sunt doar doua proiecte in curs de finantare. Sunt insa 19 proiecte ce au fost deja finantate prin Crowdestate.
- Foarte putine informatii despre platforma. Momentan platforma este destul de noua si informatii cu privire la ea sunt aproape imposibil de gasit in Romania. De aici si motivul pentru care am ales sa investesc sume modice momentan.
Concluzii:
Daca ar fi sa trag niste concluzii, la prima vedere, Crowdestate pare o solutie foarte buna de economisire. Poti avea un randament de aproximativ 15% ceea ce, din punctul meu de vedere, este mai mult decat rezonabil. Da trebuie sa ai in vedere ca aceste venituri vor fi declarate si o sa platesti impozit pe ele insa acest lucru se intampla si cu o dobanda bancara.
Acest articol nu este platit de nimeni si cu atat mai mult NU este o recomandare in a folosi aceasta platforma. Asa cum am scris mai sus este destul de noua iar informatiile despre aceasta sunt destul de sumare, investiti doar daca considerati ca v-a convins informatia gasita despre aceasta. Eu o sa revin cu update-uri pe masura ce o sa investesc si o sa am si cateva rezultate sa le arat.
Succes!