Acum aproximativ o saptamana ne intorceam dintr-o excursie oarecum spontana, de 3 zile in Venetia. Pentru un pasionat de istorie acest oras este o adevarata bijuterie, o bijuterie ce trebuie vizitata in perioada Februarie – Aprilie. Recomand acest lucru deoarece in aceasta perioada vremea este destul de buna, suficient de cald incat sa iti fie ok dar in acelasi timp suficient de rece incat sa nu miroase.
Important de stiut in cazul in care calatoriti in Venetia
Costuri. Din punct de vedere al costurilor Venetia este un oras al extremelor, poti gasi cafenele geniale (vezi recomandarea de mai jos) unde cafeaua este 1 euro dar in acelasi timp poti bea o cafea si cu 10 euro in piata San Marco. Per total nu este un oras extrem de scump daca sti sa iti gestionezi ok banii. Nici intrarile la muzee nu sunt foarte scumpe acestea fiind in jurul sumei de 10 euro de persoana. Pentru un city break te poti astepta sa cheltui in jur de 200-300 de euro de persoana.
Transferul de la aeroport. Singurul zbor direct din Bucuresti catre Venetia este cu Wizzair insa acesta nu aterizeaza pe aeroportul Marco Polo din Venetia ci pe aeroportul din Treviso, aeroport aflat la aproximativ 30 de km de oras. Pentru a ajunge in Venetia cel mai simplu este sa luati autobuzul ATVO. Acesta pleaca exact de la terminalul de sosiri iar costul este de 12 euro de persoana daca alegeti sa luati o singura ruta sau 22 de euro de persoana daca luati dus-intors. Transferul dureaza aproximativ 40 de minute si are o singura oprire in orasul Mestre.
Taxa de oras. Este important de stiut ca in Venetia se plateste o taxa de oras, destul de maricica. Pentru fiecare noapte petrecuta in Venetia, fiecare adult trebuie sa plateasca 4.5 euro. Noi pentru cele trei nopti petrecute aici am platit 27 de euro.
Muzee. Venetia este un muzeu in sine insa daca doriti sa vizitati si cateva muzee propriu-zise incercati sa va faceti lista de acasa deoarece sunt o multime. Turul unora dintre ele poate dura chiar mai bine de o ora deci o planificare din timp a vizitelor ar fi recomandata.
Ce am facut/vazut in Venetia:
- Asa cum am spus si ma sus orasul in sine este o bijuterie, un muzeu. Prima mea recomandare ar fi sa evitati mijloacele de transport in comun (barcile) si sa o luati la pas prin oras. Fiecare strada in sine are farmecul ei, farmec pe care nu o sa il vezi daca mergi doar cu water taxi. Nu ezitati sa va “rataciti” pe stradutele din Venetia.
- Gondola. Nu poti sa ajungi in Venetia si sa nu faci o plimbare cu celebra gondola. Experienta este unica si te va ajuta sa intelegi modul in care functioneaza acest oras fara strazi si fara masini. Costul pentru 30 de minute cu gondola este de 80 de euro pe zi si 100 de euro pe noapte.
- Palatul Dogilor. Acesta este probabil cel mai spectaculos muzeu din Venetia si un obiectiv ce nu trebuie ratat. Mare atentie, in functie de perioada sa va asteptati la cozi pentru vizitarea lui.
- Basilica San Marco. Intrarea in basilica San Marco este gratuita. La etaj puteti vizita insa muzeul San Marco, loc ce va ofera de asemenea si un view interesant asupra pietii San Marco.
- Campanile di San Marco. Acesta este cel mai inalt turn din Venetia si cel mai bun loc de unde puteti vedea o panorama, de 360 de grade, a orasului. Pentru cei mai putin activi, nu va speriati deoarece urcarea in turn se face cu liftul.
- Teatrul La Fenice. Acesta este cel mai spectaculos teatru al Venetiei, un loc interesant atat de vizitat. In cazul in care vreti sa mergeti si la o piesa de teatru o puteti face, aici au loc spectacole aproape zilnic.
-
Insulele Murano si Burano. Din Venetia puteti lua excursii catre cele doua insule, mai putin cunoscute, Murano si Burano. Aici puteti vizita o fabrica in care se produce deja celebra sticla de Murano. Insula Burano este recunoscuta pentru casele colorate ale pescarilor. din zona.
Unde am mancat in Venetia:
- Cannaregio. Daca sunteti in cautarea unui mic dejun simplu format dintr-un croassant si o cafea buna puteti merge la cafeneaua Cannaregio, aflata in cartierul evreiesc. Preturile sunt mai mult decat modeste iar produsele sunt geniale, recomand croassantul cu vanilie.
- La Bottiglia. In cazul in care un croassant nu este suficient atunci poti incerca La Bottiglia, aici am mancat cel mai bun sandwich panni din viata mea. Se face in stilul celor de la Subway, iti alegi tu tipul de prosciutto, tipul de branza, legumele tot. Si aici preturile sunt decente. Tot aici seara poti lua parte la o degustare de vinuri.
- Da Poggi Osteria. Acest loc este unul destul de discret si de retras insa ideal pentru a servi un pahar de vin si de incerca un platou de branzeturi si cruditati.
- Vineria all’Amarone. Acest local este o combinatie ideala intre un restaurant si un wine bar. Puteti face o degustare de vinuri, puteti lua cina sau puteti degusta un platou de branzeturi si cruditati. Vineria all’Amarone este situat pe o strada laturalnica, o sa aveti nevoie de Google Maps pentru a putea repera locatia insa merita.
Unde am fost cazati in Venetia:
Venetia este un oras situat in totalitate pe apa fapt ce face plimbarea troller-ului o adevarata provocare. Acesta a fost motivul pentru care am ales sa cautam un hotel oarecum aproape de statia de autobuz in care opreste autobuzul de la aeroportul din Treviso. Alegerea noastra a fost hotelul Amadeus de patru stele. Spun din start ca nu as recomanda acest hotel nimanui, a fost pe alocuri un cosmar.
Locatia este destul de interesanta insa hotelul in sine lasa mult de dorit. Recomandarea mea ar fi sa fiti foarte atenti la alegerea pe care o faceti atunci cand vreti sa va cazati in Venetia. Hotelurile se afla in vechile cladiri, unele dintre ele restaurate, altele mai putin. Fiti atenti la review-uri nu doar pe Booking, verificati si Google sau Facebook.