De ceva vreme tot doream sa vizitam o tara din lumea araba insa doream o tara cu experiente autentice in care poti sa descoperi lumea araba asa cum este ea, nu alterata de resorturi de 5 stele. Am ales Iordania din mai multe motive: Petra, Wadi Rum, Marea Rosie, zbor direct, preturi accesibile (teoretic).
Daca doriti sa zburati in Iordania aveti de ales intre doua aeroporturi, Queen Alia International Airport din Amman sau Aqaba King Hussein International Airport din Aqaba. Daca Amman nu este pe lista voastra de orase de vizitat si doriti sa ajugneti aici pentru Petra, Wadi Rum, Marea Rosie (principalele obiective turistice ale Iordaniei) atunci aeroportul din Aqaba reprezinta solutia ideala. Spun asta deoarece Petra este la 120 de km distanta de Aqaba (comparativ cu 250 din Amman), Wadi Rum este la doar 50 de km distanta (fara de 300 de km din Amman).
Noi am stat in Iordania patru zile si pot spune ca sunt suficiente pentru a vedea cam tot ce are de oferit. Daca doriti eventual si 1-2 zile de plaja atunci undeva la 5-6 zile ar fi suficiente.
Cum poti ajunge in Iordania?
La momentul actual exista doua companii aeriente ce efectueaza curse low-cost in Iordania, Ryanair in Amman si Wizz Air in Aqaba. Mai exista si cursa Tarom din Bucuresti in Amman insa preturile sunt mult mai scumpe comparativ cu cele de la Ryanair. Din pacate zborurile Wizz Air in Aqaba sunt sezoniere, doar in intervalul 1 noiembrie – 27 martie. Preturile sunt si ele destul de rezonabile mai ales avand in vedere ca vorbim de un zbor destul de lung. De exemplu un bilet de avion 1 noiembrie – 5 noiembrie Bucuresti – Aqaba costa acum 500 de lei, de persoana, fara bagaj de cala.
Ce poti face in Iordania?
Voi incerca sa detaliez pe zile ceea ce am facut in cele patru zile petrecute aici deoarece este mult mai usor.
Ziua 1: Zborul a fost destul de devreme, am ajuns in Aqaba undeva in jurul orei 11:00 asa ca am inchiriat o masina pentru toate cele 4 zile si am plecat in Petra. O sa faci aproximativ 2 ore din Aqaba pana in Petra deoarece drumurile nu sunt cele mai bune iar stilul lor de condus te obliga sa fi cat se poate de prudent.
Petra este un orasel destul de mic in afara de situl arheologic nu prea ai ce sa vizitezi. Nu trebuie sa te sperii insa deoarece tot situl are undeva la 19 km asa ca poti sta lejer ore bune. Noi am ales sa ne plimbam aproximativ 3-4 prin sit dupa care ne-am intors in oras unde am mancat la My Mom’s Recipe Restaurant (un restaurant unde trebuie neaparat sa ajungeti). Dupa masa ne-am odihnit doua ore in camera de hotel dupa care seara am plecat la Petra by Night, un spectacol organizat noaptea in interiorul sitului arheologic. Mare atentie acest spectacol se tine doar 3 zile pe saptamana verificati siteul oficial pentru a vedea datele exacte.
Ziua 2: Am plecat din Petra cu destinatia Aqaba. Desi Marea Rosie este superba Aqaba a fost o mica dezamagire si voi detalia de ce spun asta. Plajele publice din oras sunt pline de localnici este de-a dreptul imposibil sa le poti folosii. Exista plaje pentru turisti la cativa km distanta de oras insa asta inseamna mers cu masina, cautat loc de parcare etc. Daca doresti o zi de relaxare in Aqaba atunci singura optiune sunt resorturile de lux gen Kempinsky, Intercontinental sau Movenpick, resorturi ce vin cu plaja privata unde nu va deranjeaza nimeni.
Noi nu am prins neaparat vreme de plaja asa ca am descoperit orasul in sine. Nu este cel mai spectaculos oras si nici nu ai cine stie ce de vizitat de aceea spun ca a fost o mica dezamagire. Din punctul meu de vedere singura varianta de cazare in Aqaba, daca doresti relaxare si plaja, o reprezinta resotrurile de 5 stele. Daca nu doresti relaxare si plaja mai bine mai aloci o zi in Petra sau Wadi Rum.
Ziua 3: Am plecat din Aqaba in Wadi Rum. Din punctul meu de vedere Wadi Rum este de departe cel mai spectaculos loc pe care il poti vizita in Iordania. Desi Petra este considerata de multi bijuteria coroanei din punctul meu de vedere experientele in Wadi Rum depasesc cu mult experientele din Petra. Cazarea in Wadi Rum a fost intr-un cort “Martian”, o adevarata experienta in sine insa pentru a ajunge la tabara unde aveam sa fim cazati a trebuit intai sa trecem pe la gazda. Am petrecut cateva ore in casa gazdelor unde am fost intampinati cu maxima caldura si mult bun simt. Aici am lasat masina dupa care ne-au dus in tabara in care eram cazati (foarte multe astfel de tabere nu sunt accesibile direct cu masina). Dupa cazare am ales un Jeep Safari de 4 ore in zona protejata din Wadi Rum, tur suficient pentru a vedea cam toate obiectivele principale ale desertului, inclusiv apusul. La intoarcere am avut o cina traditionala (un ritual genial, cu mancarea ingropata in pamant).
Ziua 4: Ultima zi am ales sa o petrecem tot in Wadi Rum. Mai exact am facut decazarea in jurul orei 11:00 dupa care am plecat intr-un tur de o ora cu camilele in desert, tur in cadrul caruia am avut si ocazia sa vedem si un mic puiut de camila, de doar 12 zile. Dupa acest tur am ales sa facem inca un Jeep Safari de 2 ore in afara zonei protejate din Wadi Rum. Pot spune cu toata sinceritatea ca aceasta zona este la fel de spectaculoasa daca nu chiar mai spectaculoasa decat zona protejata. Mai mult aici exista un mare bonus, lipsa turistilor.
Cazarea in Wadi Rum am facut-o la Rum Angel, un loc pe care il recomand din toata inima intrucat preturile au fost accesibile (comparativ cu alte tabere) iar serviciile excelente. Neaprat luati un cort martian, chiar si pentru o zi deoarece cazarea in astfel de loc ofera o alta perspectiva desertului.
Sugestii despre Iordania:
Pentru noi Iordania a fost o surpriza incredibila, un loc fascinant din toate punctele de vedere, relief, clima, oameni, cultura, istorie etc. Cu toate astea trebuie sa va las cateva sfaturi in cazul in care doriti sa ajungeti aici:
- Iordania nu este absolut deloc un loc ieftin. Desi pare o tara saraca Iordania concureaza lejer cu tari extrem de dezvoltate la capitolul turism. De exemplu o masa pentru doua persoane la My Mom’s Recipe Restaurant iti va scoate din buzunar undeva la 25-30 de JOD, adica undeva la 200 de lei cu aproximatie.
- Mare atentie la moneda JOD. JOD-ul este una dintre cele mai puternice monede din lume, un JOD fiind peste 6 lei (6.32 la momentul redactarii articolului). De multe ori te poti lasa pacalit de preturi, vezi un fel de mancare la 10 JOD insa defapt este undeva la 12.5 euro.
- Nu va cazati in Aqaba decat la resorturile de lux. Daca doriti neaparat sa va bucurati de plaja si relaxare in Aqaba atunci singura varianta sunt resorturile insa aveti in vedere preturile. O noapte de cazare in acestea sare usor de 1000 de lei pe camera. Daca nu va cazati aici aveti in vedere ca veti fi nevoiti sa faceti plaja la cativa km distanta de oras.
- Drumurile destul de proaste. Desi Iordania este strabatuta in mare de autostrazi acestea sunt destul de proaste, este greu sa mergi cu mai mult de 90 de km/h pe foarte multe portiuni. De aceea un drum Aqaba – Petra de 120 de km poate dura si 2 ore.
- Jordan Pass. Daca doriti sa scutiti niste bani atunci Jordan Pass este solutia. Costa 99 de dolari si va ofera intrari la destul de multe atractii (inclusiv Petra insa nu si Petra by Night) dar poate cel mai important va scuteste de taxa de viza.
- Inchiriati Masina. Singura solutie de a va deplasa in Iordania (in afara oraselor) este cu masina inchiriata. Preturile sutn acceptabile. Noi am platit pe 4 zile undeva la 100 de euro inchirierea si 75 de euro asigurarea full a masinii, adica sub 50 de euro pe zi cu totul inclus. Iarasi masinile acolo merg cu benzina de 90, benzina ieftina, noi cand am mers pretul era de 0.8 JOD pe litru. Si aici daca inchiriati masini de la companii mari precum Sixt de exemplu o sa platiti cam cu 20-30% mai mult. Noi am inchiriat masina de la o firma locala Al Thuraya Rent a Car.
- Magazinul duty free din aeroportul din Aqaba. Daca doriti sa luati cadouri si suveniruri nu mizati pe magazinul din aeroport. Acesta este de dimensiunea unui chiosc de ziare de la noi iar preturile sunt de cateva ori mai mari decat in oras.
Concluzii:
Din punctul meu de vedere o tara araba ce nu merita vizitata in lux. Da gasiti hoteluri de lux destule insa din pacate aceste hoteluri va vor priva de autenticitatea locului. Da te poti caza in Petra la Movenpick undeva vei lua cina in restaurantul hotelului mancand burger sau poti sa te cazezi la un hotel local de 3-4 stele undeva vei manca un Shish Kabab de toata frumusetea.
Noi stand preponderent la localnici pot spune ca am vazut adevarata cultura a zonei arabe, iar Iordania este extrem de ofertanta la acest capitol. La o prima vedere lumea araba poate parea destul de dubioasa, te poate speria insa daca ajungi sa ii cunosti si sa le intelegi cultura si poate cel mai impotant sa le respecti ideologia atunci nu ti se poate intampla nimic.